Monday, May 16, 2011

MARC WEISBROT: Why Greece Should Reject the Euro


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=400770

Ο Marc Weisbrot είναι έγκριτος, διεθνούς φήμης και αξίας αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής (από κοινού με τον Dean Baker) του Κέντρου Οικονομικών και Πολιττικών Ερευνών (Center for Economic and Policy Research - CEPR). To CEPR, είναι ένα προοδευτικό think -tank, με έδρα την Ουάσινγκτον και ο Mark Weisbrot, γνωστός για την κριτική του απέναντι  στις πολιτικές του ΔΝΤ αλλά και στην υποστήριξη που παρείχε στις κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής, στο εγχείρημα δημιουργίας της Τράπεζας του Νότου.

Ο Marc Weisbrot λέει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μονομερώς σε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ για το εξωτερικό της χρέος, να εγκαταλείψει την υφεσιακή πολιτική των δανειστών της και τις αποκρατικοποιήσεις και να ακολουθήσει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μέχρι να τελειώσει η ύφεση!

Ο Marc Weisbrot απορρίπτει πλήρως την άποψη που λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ότι, περίπου, έκανε και η Αργεντινή και στηλιτεύει τη θέση ότι η χώρα μας θα καταδικαζόταν, έτσι, σε φτώχεια για χρόνια!

Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Βάισμπροτ άνοιξε διάλογο μέσω δημοσιευμάτων του στους «Τhe Νew Υork Τimes» με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ.Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος εμφανίστηκε διστακτικός απέναντι στην προοπτική μιας «ηρωικής εξόδου» της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, επιχείρησε να απαντήσει στο άρθρο του Marc Weisbrot στους Νew Υork Τimes, όπου ο τελευταίος προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

http://www.nytimes.com/2011/05/10/opinion/10weisbrot.html?_r=2&emc=eta1

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/may/13/greece-paul-krugman-euro



No comments: