Sunday, March 23, 2008

Το τέλος του νεοφιλελεύθερου πειράματος

Οι ενδείξεις πυκνώνουν ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια του κύκλου που άρχισε πριν 30 χρονια περίπου (Harvey 2003) και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη 5ετια (Wallerstein 1996). Η τελευταία φούσκα είναι το έναυσμα του τέλους αυτού του 'κύκλου' και η αρχή μιας καινούργιας περιόδου η οποία σε σχέση με αυτήν του 1929 θα είναι πιο δύσκολη καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τρία νέα προβλήματα:

1) Ενεργειακή ασφάλεια (peak oil)
2) Αλλαγή του κλίματος
3) Διάδοση των πυρηνικών όπλων

οι συνέπειες των δυο πρώτων έχουν γίνει ήδη αισθητές: 2 πετρελαϊκοί ζεστοί πόλεμοι στο Ιράκ και ένας κρύος που συμβαίνει αυτή την στιγμή μεταξύ Αμερικής-Κίνας στην Αφρική, εξαφάνιση τεράστιας ποσότητας πάγου στον βόρειο πόλο, ξηρασίες, αύξηση της συχνότητας καυσώνων, κλπ. Το τρίτο πρόβλημα , η διάδοση των πυρηνικών, είναι το πιο επικίνδυνο, καθώς από την μια πλευρά υπάρχει μια από-ευαισθητοποίηση του κόσμου σε αυτό το θέμα και από την άλλη η απόκτηση πυρηνικών όπλων φαίνεται να είναι το μόνο αποτελεσματικό deterrent ενάντια στην πολίτικη των 'preemptive'-wars των ΗΠΑ.

-Peak oil primer. Energy Bulletin. http://www.energybulletin.net/primer.php
-David Harvey 2007. A Brief History of Neoliberalism
-Immanuel Maurice Wallerstein 1996. The Age of Transition: Trajectory of the World System, 1945-2025: Trajectory of the World-System 1945-2025.

PS. Ενδιαφέρομαι για τους τομείς: complex-systems, physics, cognitive-science/AI, neuroscience, evolutionary biology, και οχι για ιδεολογίες (εκτός αν είναι από εξελικτική σκοπιά). Γ'αυτό ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση ναι, λαϊκισμούς και θρησκοληψίες όχι.

No comments: